• 0850 840 8 850
  • info@www.dermovitamin.com.tr
  • ASTAXANTHIN NEDİR?

    ASTAXANTHIN NEDİR?

    ASTAXANTHIN:
    Astaxanthin, karotenoidler adı verilen bir grup kimyasala ait kırmızımsı bir pigmenttir. Bazı alglerde doğal olarak bulunur ve somon, alabalık, ıstakoz, karides ve diğer deniz ürünlerinde pembe veya kırmızı renge neden olur.

    Astaksantin, Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı, inme, yüksek kolesterol, yaşla ilişkili maküla dejenerasyonu (yaşa bağlı görme kaybı) ve kanseri önlemeye yönelik ağız yoluyla alınır. Ayrıca, kalp hastalığı, inme ve diyabet riskini artıran bir grup hastalık olan metabolik sendrom için de kullanılır. Aynı zamanda egzersiz performansını arttırmak, egzersiz sonrası kas hasarını azaltmak ve egzersiz sonrası kas ağrısını azaltmak için de kullanılır. Ayrıca, astaksantin, karpal tünel sendromu, dispepsi, erkek infertilitesi, menopoz semptomları ve romatoid artrit için ağız yoluyla alınır.

    Astaksantin, güneş yanığına karşı, kırışıklıkların azaltılması ve diğer kozmetik faydalar için cilde doğrudan uygulanır.

    Yiyeceklerde, somon, yengeç, karides, tavuk ve yumurta üretimi için yem katkı ve gıda renklendirme katkı maddesi olarak kullanılabilir.

    Astaxanthin , suda yaşayan hayvanlarda bulunan ana karotenoid pigmenttir. Flamingo, bıldırcın ve diğer türler gibi bazı kuşlarda da bulunur. Bu karotenoid, somon, alabalık, kırmızı soğan, karides, ıstakoz ve balık yumurtaları gibi pek çok iyi bilinen deniz ürünlerine dahildir. Astarstan , diğer karotenoidlere benzer şekilde, hayvanlar tarafından sentezlenemez ve diyette sağlanmalıdır. Memeliler, insanlar da dahil, astaksantin sentezleme yeteneğinden yoksun veya diyet astaksantinini vitamin A’ya dönüştürme yeteneğinden yoksunlar . Astaxanth , karotenoidlerin ksantofil sınıfına aittir. Beta-karoten , lutein ve zeaksantin ile yakından ilişkilidir., karotenoidlere atfedilen genel metabolik ve fizyolojik işlevlerin birçoğunu onlarla paylaşmak. Ek olarak, astaksantin , moleküler yapısına dayanan benzersiz kimyasal özelliklere sahiptir. Her bir iyonon halkası üzerindeki hidroksil (OH) ve keto (CdO) parçalarının varlığı , eşsiz özelliklerinden bazılarını, diğer bir deyişle esterleşebilme kabiliyetini ve diğer karotenoidlerden daha yüksek bir antioksidan aktivitesi ve daha polar nitelikte olduğunu açıklar. Serbest haliyle, astaksantin önemli ölçüde kararsızdır ve oksidasyona özellikle açıktır. Dolayısıyla doğada ya proteinlerle konjuge edilmiş (örneğin, somon kası ya da ıstakoz dış iskelet) ya da bir ya da iki yağ asidi ile esterleştirilen (monoester ve diester formları) molekülü stabilize eden madde bulunur. ÇeşitliAstaxanthin izomerleri , molekül üzerindeki iki hidroksil grubunun konfigürasyonuna göre karakterize edilmiştir . Astaksantin’in geometrik ve optik izomerleri farklı dokularda seçici olarak dağıtılır ve karaciğerdeki serbest astaksantin düzeyleri , plazmada karşılık gelen konsantrasyondan daha büyük olup karaciğer tarafından konsantrasyonel alımını düşündürür. Astaksantin diğer karotenoidler benzer, bir lipofilik bileşik ve düşük biyoyararlanıma sahiptir. Bu kriter, insan hastalığının iyi tanımlanmış kemirgen modellerinde bu bileşimi test etme kabiliyetini sınırlamıştır. (PMID: 16562856 ). astakzantinsalmonid ve kabukluların su ürünleri yetiştiriciliğinde yaygın olarak kullanılan ve bu türlerin pembe renk özelliklerini sunmak için kullanılan bir karotenoiddir. Bu uygulama, yirmi yıldan fazla bir süredir belgelenmiştir ve şu anda pigment için önemli bir pazar sürücüsüdür. Ek olarak, astaksantin , üreme süreçlerinde aracı olarak önemli bir rol oynamaktadır. Sentetik astaksantin , dünya pazarına hakimdir, ancak pigmentin doğal kaynaklarına olan yakın ilgi son derece artmıştır. Doğal astaksantinin yaygın kaynakları , yeşil yosun Haematococcus pluvialis, kırmızı maya, Phaffia rhodozyma ve kabuklu yan ürünleri. astakzantinkapsüllenmiş ürünün nutrasötik piyasasında bir artışa neden olan sıradışı bir antioksidan aktiviteye sahiptir. Ayrıca, kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, Helycobacter pylori’ye karşı biyoaktivite ve katarakt önleme gibi sağlık yararları astaksantin tüketimi ile ilişkilendirilmiştir . Astaksantin’in sağlık yararları üzerine yapılan araştırmalar çok yeni ve çoğunlukla in vitro veya insanlarla klinik öncesi düzeyde gerçekleştirildi. (PMID: 16431409 ).

    İnsan Metabolomu Veritabanı’ndan (HMDB)

     

     

    Bu çalışmada sıçanlarda Xanthophyllomyces dendrorhous mutantından izole edilen astaksantinin etanol ile indüklenen gastrik mukozal hasara karşı in vivo koruyucu etki araştırılmıştır . Sıçanlar, 3 gün süreyle iki doz astaksantin (sırasıyla 5 ve 25 mg / kg vücut ağırlığı) ile ön tedavi sonrası 3 gün süreyle % 80 etanol ile muamele edilirken, kontrol farelerine 3 gün süreyle sadece% 80 etanol verilmiştir. Astaksantin’in (5 ve 25 mg / kg vücut ağırlığı) oral olarak verilmesi, etanol ile indüklenen gastrik lezyona karşı önemli koruma sağlamış ve gastrik mukozadaki lipit peroksit seviyesinin yükselmesini engelledi. Buna ek olarak, astaksantin ile ön tedavisüperoksit dismutaz, katalaz ve glutatyon peroksidaz gibi radikal süpürücü enzimlerin aktivitelerinde önemli bir artış ile sonuçlanmıştır . Bir histolojik muayene, açık bir şekilde, etanol ile indüklenen akut mide mukozal lezyonunun astaksantin ile ön tedavi sonrasında neredeyse kaybolduğunu gösterdi .

    Özet: PubMed

    Kim JH ve ark .; Biosci Biotechnol Biochem 69 (7): 1300-5 (2005)

    HSDB kimden

    GASTRİK ÜLSER DE YÜZDE YÜZE YAKIN İYİLEŞME SAĞLIYOR.(ASTAKSANTİN)

    Astaksantin vealfa-tokoferol , bu aterosklerotik ortamda makrofaj infiltrasyonunu ve apoptozu düşürerek plak kararlılığını geliştirebilir. Alfa-tokoferol ve astaksantin ile yapılan apoptoz azalması , bu antioksidanların yeni bir anti-aterojenik özelliği olabilir.
    Özet: PubMed

    Li W ve diğerleri; J Mol Celi Cardiol 37 (5): 969-78 (2004)

     

    Astaxanthin , vitamin A aktivitesi olmayan bir karotenoid, bağışıklık tepkilerinin arttırılması yoluyla antitümör aktivite gösterebilir. Burada, diyette astaksantin’in tümör büyümesi ve tümör bağışıklığı üzerine transplantlanabilir metilkolantren ile indüklenmiş fibrosarkom (Met-A tümör) hücrelerine olan etkilerini belirledik .SONUÇ: Bulgularımız diyette astaksantininMeth-A tümör hücresi büyümesini bastırdı ve Meth-A tümör antijenine karşı uyarılmış bağışıklığı teşvik etti.
    Özet: PubMed

    Jyonouchi H ve diğerleri; Nutr Cancer 36 (1): 59-65 (2000)

     

    Aynı zamanda, koroner arterlerin (duvar: lümen) anten oranını önemli ölçüde düşürdü. Bu sonuçlar, ASX-O’nın oksidatif durumu modüle edebildiğini ve hipertansiyonda vasküler elastin ve arter duvar kalınlığını iyileştirebileceğini düşündürmektedir.
    Özet: PubMed

    Hüseyin G ve diğerleri; Biol Pharm Bull 29 (4): 684-8 (2006)

    Call Now Button